Suroviny
Používám výhradně kvalitní suroviny, neboť jen tak, lze dosáhnout dokonalého chuťového zážitku. A ten je vždy mým prvořadým cílem. Dělám dorty takové, abych si na nich i já sama pochutnala a že mám pěkně mlsný jazýček...
Vejce
Dortový korpus je vyroben z kvalitních čerstvých vajec, někdy mám domácí od místních chovatelů, jindy vejce koupená v běžném obchodě, nicméně vždy preferuji české dodavatele. Další složkou je český cukr, případně na požádání používám třtinový cukr (ten tedy český není), a českou mouku, např. z Litoměřic. Je-li korpus kakaový, používám tmavé holandské kakao. Žádná další aromata ani jiné přídatné látky dortový korpus neobsahuje.
Máslo
Lahodný máslový krém se získá pouze z dobrého másla, oblíbené mám jihočeské máslo Madeta, Olma, Polabské mlékárny. Nepoužívám dovozová "přemražená" másla.
Vanilkový krém se skládá z vanilkového pudinku, másla a trochy cukru.
Čokoládový krém je nejlahodnější z másla, kaše a kvalitní hořké čokolády s vysokým podílem kakaa (52-72%). Cukr už není třeba přidávat.
Oříškový krém připravuji z másla, pražených lískových oříšků, kaše a cukru. Je možno použít oříškový pudink, ale vyhýbám se zbytečným barvivům a aromatům obsažených v pudinkovém prášku.
Na nugátový krém používám kakaovou pomazánku nebo Nutellu a máslo.
Oblíbený tvarohový krém je vyroben z 30-33% šlehačky a měkkého tvarohu, jemně přislazen. Aby krém dobře držel, používám ztužovač šlehačky Smeta-fix.
Podobným způsobem připravuji i další krémy a korpusy, mandlový, kávový, čokoládovo-kávový, kokosový, pistáciový, jahodový apod.
Čokoládová poleva
Levným tukovým polevám se obloukem vyhýbám. Používám výhradně pravou italskou 72% čokoládu, v polevách lehce ředěnou kakaovým máslem, palmovým tukem nebo ztuženým tukem. Vždy jen do té míry, aby bylo dosaženo optimální tekutosti čokolády. Ztužený tuk nemám ráda, snažím se ho používat co nejméně.
Rum
Vzhledem k tomu, že většina mých výrobků směřuje k dětem, používám Rum zřídka. Moje zásoby pocházejí pouze z Božkova a jsou řádně kolkované.
Džem
Veškeré použité džemy nesou označení "extra" , tedy jsou vyrobeny alespoň z 50% z ovoce a obsahují pouze jeden druh ovoce, žádnou směs jablek a ovocné příchuti. Vyzkoušené a s dortem skvěle lahodící jsou meruňkové, višňové a jahodové džemy. Vzhledem k přirozenému obsahu kousků ovoce džemy někdy mixuji, např. v cukroví jsou větší kousky ovoce nežádoucí.